آسانسور خانگی

اسانسور خانگی

فهرست مطالب

آسانسور خانگی چیست؟

آسانسورهای خانگی Home elevator به آسانسورهای کوچکی گفته میشود که در خانه ها برای جابجایی مسافرین بین طبقات نصب میشوند. کاربرد آسانسورهای خانگی بیشتر در خانه ها و ویلاهای دو تا چهار طبقه است. استفاده از آسانسورهای خانگی در ساختمان های قدیمی بدون آسانسور تا 4 طبقه نیز معمول است. آسانسورهای خانگی می توانند با سرعت کم تا متوسط عمل میکنند. در بسیاری از موارد امکان اجرای آسانسورهای خانگی کوچک با برق تکفاز نیز وجود دارد.

آسانسور هیدرولیک خانگی

آسانسورهای خانگی میتوانند با سیستم هیدرولیک، کششی و اسکرو اجرا شوند. اگرچه با توجه به ساختار و شرایط معمول، بکارگیری سیستم هیدرولیک بسایر متداول تر است. آسانسور خانگی هیدرولیک با استفاده از جک و پاوریونیت هیدورلیک عمل میکند. آسانسورهای خانگی هیدرولیک مزایا و ویژگی هایی دارند که بیشتر مورد استقبال دست اندرکاران و بهره برداران آسانسور قرار میگیرد. در زیر برخی از ویژگی های آسانسور خانگی هیدرولیک لیست شده است.

ویژگی های آسانسور هیدرولیک خانگی

آسانسورها و بالابرهای خانگی هیدرولیک با برخی از مزایا در ساخت، نصب و بهره برداری شناخته میشوند. این مزایا تا حدودی به ویژگی های ذاتی و ساختاری سیستم های هیدرولیک بازمیگردد و در انواع آسانسورهای هیدرولیک عمومیت دارد. البته باید محدودیت های آسانسورهای هیدرولیک از جمله، سرعت، ارتفاع جابجایی و تاثیرپذیری از دما را نیز مورد توجه قرار داد. در زیر برخی از مهمترین ویژگی های آسانسورهای خانگی هیدرولیک فهرست شده اند.

  • حذف اتاق موتورخانه در بالای ساختمان
  • امکان استقرار موتورخانه در محل مناسب در ساختمان
  • ایمنی بالا در شرایط اضطراری
  • نصب و راه اندازی سریع تر و کم هزینه تر
  • رویه نجات اضطراری کم هزینه و آسان
  • سهولت در پایین آوردن کابین بصورت دستی هنگام قطع برق
  • آزادی عمل بالا در انتخاب نوع کابین و ورودی ها
  • حرکت نرم، شروع و توقف نرم و بدون شوک
  • عمکرد کم صدا و سرعت یکنواخت

مشخصات عمومی آسانسورهای خانگی

آسانسورهای خانگی عموما ظرفیت محدودی دارند و در اندازه نسبتا کوچک اجرا میشوند. ظرفیت آسانسورهای خانگی بطور معمول دو نفر یا سه نفر است. طراحی و اجرای آسانسور با ظرفیت یک نفر نیز امکان پذیر است. سرعت آسانسورهای خانگی عموما زیر ۲۰ سانتیمتر بر ثانیه است. این نوع آسانسورهای کوچک عموما در ساختمان هایی با دو تا چهار طبقه اجرا میشوند.

قابلیت اجرا با برق تکفاز

آسانسورهای خانگی با ظرفیت کم (بین دو تا سه نفر) میتوانند با برق تکفاز شهری ۲۲۰ ولت اجرا شوند. قابلیت اجرا با برق تکفاز مستقیما به توان موتور آسانسور بستگی دارد. متخصصین توصیه میکنند که برای راه اندازی آسانسور با برق تکفاز ۲۲۰ ولت بهتر است توان موتور حداکثر ۲.۲ کیلووات باشد. بدین منظور لازم است ظرفیت کابین کم باشد. از سویی باید وزن کابین و فریم آن بسیار سبک در نظر گرفته شود. عامل موثر دیگر در توان موتور سرعت حرکت آسانسور است. هرچه سرعت آسانسور کمتر باشد توان موتور و تبع آن جریان برق مصرفی کاهش می یابد. سرعت حدود ۱۵ سانتیمتر بر ثانیه برای آسانسورهای خانگی معقول و مناسب است.

ساختار و اجزای آسانسور خانگی

اجزای تشکیل دهنده آسانسور خانگی را میتوان به سه گروه هیدرولیکی، مکانیکی و الکتریکی تقسیم بندی کرد. اجزای اصلی هیدرولیکی شامل پاوریونیت، جک و کارسلینک و همچنین شلنگ و روغن میباشند. قطعات مکانیکی شامل کابین، درب ها، ریل، سیم بکسل و … می باشند. قطعات الکتریکی اصلی نیز مواردی از قبیل تابلوی فرمان، شاسی های فرمان، سنسورها، تراولینگ کابل، جعبه رویزیون و … میباشند.

جک و پاوریونیت آسانسورهای خانگی هیدرولیکی از اهمیت بالایی در ارتباط با کیفیت عملکرد و ایمنی دستگاه برخوردارند. یک پاوریونیت استاندارد مجهز به قطعات و تجهیزاتی است که از کیفیت و عملکرد بالایی برخوردار باشند. بخش مهمی از پاوریونیت شیرهای کنترل آن است. برای حفظ ایمنی و عملکرد مطلوب آسانسور باید از شیرهای کنترلی که مخصوص آسانسور طراحی و ساخته شده اند استفاده شود. بکارگیری شیرهای هیدرولیک صنعتی برای کاربرد آسانسور، یک اشتباه بسیار خطرناک است. از جمله بهترین انواع شیر کنترل مخصوص آسانسور هیدرولیک محصولات شرکت بلین آلمان می باشند.

ایمنی آسانسورهای خانگی

موضوع ایمنی مهمترین بخش در ارتباط با آسانسورهای خانگی است. کارکرد آسانسورهای خانگی جابجایی افراد (مسافر) در ساختمان است و کوچکترین اهمال کاری در زمینه ایمنی دستگاه میتواند خسارات جبران ناپذیری به بار آورد. لازم است در ساخت و نصب آسانسورهای خانگی کلیه شرایط و الزامات ایمنی آسانسورها رعایت شود. مهمترین قطعات ایمنی آسانسورهای خانگی پاراشوت، راپچرولو، سوییچ های فشار و شیرهای کنترل فشار هستند. همچنین میتوان در بخش ایمنی به قفل درب ها، سنسورهای چشمی کابین، سنسورهای فرار و … اشاره نمود. کیفیت و حصول اطمینان از عملکرد قطعات و وسایل ایمنی اهمیت بالایی دارد. این موارد باید پس از اتمام نصب و راه اندازی نیز یک به یک مورد آزمون عملکرد قرار گیرند.

آسانسور خانگی لوکس و شیشه ای

آسانسورهای خانگی می توانند در تناسب با شرایط معماری به شکل های گوناگون و با استفاده از متریال متنوعی اجرا شوند. چنانچه محدودیت های برق وجود نداشته باشد میتوان آزادی عمل بالایی در طراحی و اجرا وجود دارد. مهمترین بخش هایی که در معرض دید قرار میگیرند، کابین آسانسور، درب ها و جداره های چاه آسانسور هستند. درب های میتوانند بصورت تمام اتوماتیک، با پوشش استیل یا بصورت شیشه ای اجرا شوند. کابین، میتواند با تزیینات متنوع استیل و کفپوش سنگ های بسیار زیبایی ساخته شود.

همچنین آسانسورهای خانگی نمادار را میتوان با کابین هایی متشکل از دیواره های شیشه ای اجرا کارد. پوشش دیواره های چاه آسانسور (کل محفظه حرکت آسانسور از پایین تا بالا) را نیز میتوان با شیشه یا هر نوع المان دیگری در هماهنگی با معماری فضای ساختمان اجرا کرد. البته باید توجه داشت که اینگونه آسانسورهای های خانگی لوکس بسیار گران قیمت هستند و فرایند ساخت و نصب آنها هزینه و زمان بسیار بیشتری صرف میکند.

آسانسورهای خانگی ارزان

آسانسورهای خانگی ارزان یا به عبارتی ساده، فاقد تزیینات خاص و لوکس میباشند. معمولا یک کابین فلزی رنگ شده، با درب های طبقات لولایی با پوشش رنگ نمای اصلی را تشکیل میدهند. باید توجه داشت که برای ارزان شدن دستگاه به هیچ وجه سطح ایمنی کاهش نیابد. پاوریونیت هیدرولیک میتواند برای کاهش هزینه از انواع ساده تر انتخاب شود. الته باید تمام قطعات و ادوات ایمنی در نظر گرفته شوند. همچنین درب های طبقات باید مجهز به قفل ایمنی باشند. کابین نیز باید لزوما بصورت کامل با دیواره ها و سقف متسحکم اجرا شده و به سیستم پاراشوت مجهز شود.

محل نصب آسانسورهای خانگی

آسانسورهای خانگی میتوانند داخل ساختمان یا در فضای محوطه نصب شوند. در صورت استقرار آسانسور در فضای باز باید پیش بینی های لازم برای محافظت کامل تحهیزات و قطعات در برابر شرایط جوی بعمل آید. همچنین باید محل نصب آسانسور هیدرولیک خانگی را آماده کنید. چاهک، فونداسیون و صفحه ستون ها مطابق نقشه ارائه شده از سوی سازنده باید با دقت اجزا شود. محل نصب آسانسور خانگی باید از پایین چاهک تا بالای سقف آهنکشی شود. نوع آهنکشی و متریال آن به مشخصات فنی دستگاه مربوط است.

ساخت آسانسور خانگی

ساخت بیشتر قطعات و تجهیزات آسانسور هیدرولیکی خانگی در کارگاه های تخصصی صورت میگیرد. بعنوان مثال کارگاه هایی صرفا برای ساخت کابین انواع آسانسور تجهیز شده و تخصصی یافته اند. تجهیزات هیدرولیک نیز باید مطابق طراحی متخصصین هیدرولیک با توجه به شرایط و مشخصات دستگاه بصورت سفارش ساخته میشوند. تابلوی فرمان، شاسی های فرمان، درب ها و بسیاری از قطعات دیگر باید از منابع تخصصی خاص خود تامین شوند. برخی از قطعات مانند ریل و سیم بکسل، از فروشنده ها یا شرکت های بازرگانی تخصصی در این زمینه خریداری میشوند.

سرویس آسانسور هیدرولیک خانگی

آسانسورهای خانگی و بطور کل هر نوع دستگاه آسانسور می بایست بصورت منظم و دوره ای سرویس شوند. کار سرویس و نگهداری آسانسور یک فعالیت حرفه ای و کاملا تخصصی است. بنابراین توصیه می شود از دستکاری، سرویس و تعمیرات آسانسور توسط افراد فاقد صلاحیت در زمینه آسانسور جلوگیری شود. این کار میتواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد. سرویس آسانسور توسط سرویسکاران مجاز بصورت ماهیانه و طی یک قرارداد رسمی یکساله انجام میشود. در صورت عدم سرویس و نگهداری توسط اشخاص دارای صلاحیت (قانونی) مسئولیت هرگونه خرابی یا حوادث برعهده مالک یا مدیر ساختمان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آسانسور

انواع آسانسور

همه چیز درباره آسانسور! بررسی انواع مکانیزم و سیستم محرکه ها، انواع کاربرد آسانسور، ساختار و قطعات، فروش، قیمت، نصب و راه اندازی، مفاهیم و استانداردهای آسانسورها ...

آسانسور هیدرولیک

آسانسورهای هیدرولیک

آشنایی با انواع آسانسورهای هیدرلیک، انواع مکانیزم ها، کاربردها، مشخصات و راهنمایی های لازم در خصوص خرید، نصب، راه اندازی و ...

مطالب مرتبط