آسانسور هیدرولیک جک از زیر

آسانسور هیدرولیک جک از زیر

فهرست مطالب

آسانسور هیدرولیک جک از زیر

آسانسور هیدرولیک جک از زیر یکی از انواع آسانسور هیدرولیک است که در آن جک هیدرولیک بصورت مستقیم به زیر کابین متصل میشود. البته اتصال مستقیم جک، به یوک کابین است و یوک کابین معمولا بوسیله ضربه گیرها به کابین بسته شده است. شاخصه اصلی این نوع آسانسور وجود یک حفره بزرگ در زیر چاهک آسانسور است که پوسته جک در آن مستقر می شود. همانطور که می دانیم جک از دو بخش اصلی سیلندر و شفت تشکیل شده است. در این وضعیت سیلندر جک برای همیشه بصورت ثابت داخل حفره یاد شده باقی می ماند و با حرکت شفت به سمت بالا کابین در جهت بالا رفتن حرکت می کند. در این مدل، یک جک هدرولیک در مرکز چاهک آسانسور در زیر کابین قرار گرفته و با جابجا شدن آن کابین را حرکت می دهد.

آسانسور هیدرولیک جک از زیر چه کاربردی دارد

آسانسور هیدرولیک جک از زیر در انواع کاربردهای آسانسور قابل اجرا است. اگر شرایط لازم برای حفره چاه جک وجود داشته باشد و طول مسیر خیلی بلند نباشد سیستم جک در زیر، یک گزینه عالی است.  عموما آسانسورهای خودروبر با روش جک از زیر مستقیم اجرا می شوند. همچنین، سیستم جک از زیر راهکار بسایر مناسبی برای آسانسورهای باری و آسانسورهای ظرفیت بالا است. یکی دیگر از کاربردهای آسانسور هیدرولیک جک از زیر مستقیم، آسانسورهای نمادار یا پانوراما است.

ساختار آسانسور هیدرولیک جک از زیر

آسانسور هیدرولیک جک از زیر یکی از مدل های سیستم جک مستقیم است. در این حالت جک هیدرولیک مستقیماّ به کابین متصل شده و آن را جابجا میکند. در این مدل سیم بکسل ها حذف شده و نیازی به پاراشوت نیست. ایمنی دستگاه در برابر خطر سقوط را شیر ایمنی ترکیدگی (راپچرولو) بر عهده دارد.

آسانسور هیدرولیکی جک در زیر

حفره جک

نصب آسانسور هیدرولیک جک از زیر مستلزم حفر چاهی برای تعبیه جک است. این چاه که به آن حفره جک گفته می شود قطری بزرگتر از سیلندر جک دارد. قطر حفره معمولاّ بین 40 تا 60 سانتیمتر در نظر گرفته شده و تمهیداتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و مواد خورنده پیش بینی شود. ارتفاع این حفره کمی بیشتر از طول سیلندر هیدرولیک در نظر گرفته میشود. پلیت نگهدارنده جک در بالای سیلندر روی پایه ای که در کف چاهک آسانسور قرار گرفته محکم می شود.

طراحی سیستم هیدرولیک جک در زیر

در طراحی سیستم هیدرولیک جک در زیر باید به اصول طراحی سیستم های جک مستقیم دقت کرد. در اینگونه سیستم ها طول مسیر حرکت کابین آسانسور برابر با کورس جاجایی جک است. از سوی دیگر سرعت حرکت پیستون جک و کابین آسانسور نیز برابر خواهند بود.

همچنین نیروی وارد بر شفت جک معادل نیروی ناشی از وزن کابین، وزن بار و وزن یوک و متعلقات می باشد. در این قسمت طراحی سیستم به نسبت سیستم های غیرمستقیم بسیار ساده تر است. فشار هیدرولیک سیستم مستقیماّ از مجموع نیروی وارد بر جک و در نظر گرفتن سطح مقطع پیستون محاسبه می شود. سرعت حرکت نیز با در دست داشتن اندازه سطح مقطع و همچنین نرخ پمپ هیدرولیک به دست می آید.

نکته مهم در طراحی آسانسور هیدرولیک جک در زیر مستقیم توجه به امکان پذیر بودن حفر چاه برای تعبیه جک است. زیرا همانطور که گفتیم برخلاف سیستم های غیر مستقیم در اینجا طول جک در حالتی که بسته شده کمی بزرگتر از طول مسیر آسانسور است. در این حالت نیاز به حفر چاه بلندی برای استقرار جک جک وجود دارد.

ساختار اسانسور هیدرولیکی جک از زیر

مزایای آسانسور جک از زیر

آسانسور هیدرولیک جک از زیر مستقیم کاربردهای بسیاری دارد. این موضوع که چرا این سیستم تا این حد محبوبیت دارد، ناشی از مزایای مهمی است که در مقایسه با سایر انواع دارد. در زیر به شرح برخی از مهمترین مزایای این سیستم میپردازیم.

  • در آسانسور هیدرولیک جک از زیر، جک هیدرولیک در زیر کابین و در مرکز هندسی آن نصب می شود. بطور تقریبی مرکز هندسی و مرکز جرم کابین آسانسور در اغلب موارد یکسان است. این موضوع باعث می شود تا نیرو به مرکز جرم کابین وارد شود که این بهترین وضعیت برای یک آسانسور است.
  • آسانسور هیدرولیک جک از زیر بصورت مستقیم نصب می شود. بدین ترتیب خبری از سیم بکسل، فلکه و پاراشوت نیست. این موضوع کار را بسیار ساده می کند و هزینه های نصب و سرویس را کاهش می دهد.
  • آسانسور هیدرولیک جک از زیر گزینه بسیار خوبی برای طراحی کابین های پانورامیک یا شیشه ای است. دلیل این موضوع این است که نه تنها وزنه های تعادل (سیستم کششی) در اطراف کابین حرکت نمی کنند، بلکه سیم بکسل ها نیز حذف کرده اند. همچنین جک دستگاه در قسمت پایین کابین قرار دارد.

 معایب و مشکلات آسانسور جک از زیر

تنها مشکل آسانسور هیدرولیک جک از زیر تعبیه چاه جک است. این موضوع گاهی در پروژه ها خصوصا با طول مسیر زیاد با محدودیت هایی همراه است. ایجاد چاه جک در برخی مناطق امکان پذیر نیست یا هزینه آن بسیار بالا است. نکته دیگر مقاوم سازی دیواره های چاه است. دیواره های چاه باید بنحوی محکم مقاوم شوند تا از خطر ریزش جلوگیری شود. همچنین باید در برابر نفوذ آب بخوبی عایق شود.

نصب آسانسور جک در زیر مستقیم

مراحل نصب آسانسور هیدرولیکی جک از زیر مستقیم کمی با انواع دیگر آسانسور متفاوت است. اگرچه کلیات روش نصب کاملا مشابه سایر انواع آسانسور می باشد. در زیر به بررسی بخشی که اختصاصا مربوط به نصب جک زیر است میپردازم. سایر موارد مانند نصب ریل ها، درب ها و اتصالات و راه اندازی مانند نصب سایر آسانسور ها صورت می گیرد.

  • ایجاد چاهک آسانسور
  • کنده کاری حفره جک
  • مقاوم سازی حفره جک
  • عایق بندی حفره جک
  • محاسبه و نصب پایه (شاسی) جک
  • نصب و شاقول کردن جک
  • استقرار کابین و محکم کردن یوک به جک و کابین

جک مستقیم زیر دو تکه

یکی از خصوصیات آسانسور هیدرولیک جک از زیر مستقیم مانند هر سیستم هیدرولیک مستقیم دیگر این است که کورس مفید جک با طول مسیر آسانسور برابر است. بنابراین، ما در مورد جک هایی با طول نسبتا بلند صحبت می کنیم. اگر یک آسانسور چهار توقف معمولی را در نظر بگیریم طول مسیر حدود 9.5 تا 10 متر خواهد بود. همانطور که میدانید حمل، جابجایی، نصب و قرار دادن این جک در چاهک آسانسور و هدایت آن به داخل حفره کار دشواری است.

در این گونه موارد معمولا از جک هایی که بصورت دو تکه هستند استفاده میکنیم. جک (سیلندر و پیستون) را در کارخانه به صورت دو تکه میسازند و به محل پروژه حمل میکنند. پس از اینکه دو تکه جک به داخل چاه آسانسور بردند، دو تکه جک را به هم متصل و مونتاژ میکنند.فرایند دقیق مونتاژ جک های دو تکه داخل چاه آسانسور را باید با تجربه و تخصص کافی انجام دهند.

آسانسور هیدرولیکی با جک تلسکوپی از زیر

یکی دیگر از راهکارهای متداول در شرایطی که جک ها بسیار بلند هستند یا امکان حفر چاهک با ارتفاع مورد نیاز وجود ندارد، استفاده از جک های تلسکوپی است. آسانسورهای هیدرولیک جک از زیر مستقیم می توانند با جک تلسکوپی دو مرحله ای یا سه مرحله ای عمل کنند. استفاده از این جک های تلسکوپی تا حد قاببل توجهی ارتفاع جفره جک زیر را کاهش می دهد.

بعنوان یک مثال یک آسانسور هیدرولیک جک از زیر مستقیم را با طول مسیر 9 متر در نظر بگیرید. کورس مفید این جک باید 900 سانتیمتر و کورس رزور آن حدود 940 سانتیمتر باشد. سیلندر جک ساده تک مرحله ای برای کورس 940 سانتیمتر در حدود 970 سانتیمتر است. اگر از جک تلسکوپی دو مرحله ای استفاده شود طول سیلندر برابر با حدود 550 سانتیمتر می شود. البته این اعداد تقریبی است.

نکات مهم در نصب آسانسور جک از زیر مستقیم

  • دیواره حفره (چاه) جک را به خوبی مقاوم کنید.
  • جداره داخلی حفره جک در برابر نفوذ آب عایق شود.
  • از شاقول بودن جک پس از تعبیه آن در حفره اطمینان حاصل کنید.
  • بهتر است جداره خارجی سیلندر را با مواد عایق رطوبتی بپوشانید.
  • ارتفاع پایه جک را به دقت محاسبه کنید.
  • از اتصالات پیچ و مهره ای قابل رگلاژ برای نصب پلیت جک استفاده شود.
  • از بست های پیچ و مهره ای برای پلیت سر شفت جک استفاده کنید.
  • برای نصب شفت به یوک کابین از صفحه جک مفصلی  استفاده نمایید.