بالابر غذابر رستورانی سینی بر

بالابر غذابر سینی بر
بالابر غذابر رستورانی مخصوص حمل سینی (سینی بر) برای استفاده در رستوران ها، کافی شاپ ها، سالن های غذاخوری و ... مورد استفاده قرار میگیرد.

فهرست مطالب

بالابر غذابر یا بالابر رستورانی عنوانی است برای دستگاه های بالابر ثابت برای حمل غذا یا هر گونه مواد غذایی. این نوع بالابرها در بسیاری از ساختمان ها از جمله رستوران ها مورد استفاده قرار گرفته و جابجایی غذا بین طبقات را آسان می کنند. بالابرهای غذابر حمل سینی با عناوینی از جمله بالابر سینی بر، بالابر پیتزا بر، بالابر کافی شاپ، بالابر سرویس، مون شارژ و دامپ ویتر شناخته می شوند. کابین این بالابرها باید در انطباق با الزامات بهداشتی طراحی شود.

کاربرد بالابر رستورانی

در هر ساختمانی با نیاز به حمل و جابجایی غذا یا مواد غذایی بین طبقات می توان از بالابر رستورانی یا بالابر آشپزخانه استفاده کرد. برخی از مهمترین کاربردهای این دستگاه عبارت اند از:

  • رستوران ها
  • فست فودها
  • سالن های غذاخوری
  • کافی شاپ
  • سلف سرویس ادارات، دانشگاه ها و مراکز عمومی
  • بیمارستان ها

بالابر غذابر رستورانی

کابین بالابر غذابر سینی بر

کابین بالابر رستورانی غذابر بالاکو به گونه ای استانداردسازی شده که الزامات بهداشتی مورد توجه قرار گیرند. جداره های داخلی کابین، کف و سقف کاملا با ورق استیل استنلس پوشش گرفته اند و قابلیت شستشوی مکرر دارند.شرایط بهره برداری، نوع ظروف و البته شرایط ساختمانی محل ابعاد کابین را تعیین میکند.

ابعاد کابین رستورانی

ابعاد کابین بالابرهای غذابر در تناسب با نوع ظروف یا سینی متداول در رستوران یا کافه در نظر گرفته می شود. بطور معمول این اندازه باید بنحوی باشد که یک سینی با کمی فاصله در دیواره ها براحتی داخل کابین جای گیرد. ابعاد کابین معمولی بالابر غذابر سینی بر عرض 50 عمق 40 و ارتفاع 50 سانتیمتر دارد. البته ابعاد کابین با توجه به شرایط ساختمانی قابل تغییر است. ولی اگر ابعاد بزرگتری مورد نظر باشد باید ظرفیت دستگاه نیز افزایش یابد.

کابین بالابر

جهت ورود و خروج کابین

در بیشتر کاربری ها کابین از سه طرف بسته و یک طرف برای ورودی باز است. اما در بعضی مواقع، شرایط ساختمانی پیچیده تر است. احتمال اینکه بارگیری از دو ضلع مختلف باشد نیز وجود دارد. برای مثال، کابین های تونلی از دو سمت مقابل بارگیری می شوند. یعنی در یک ایستگاه از یک سمت ظرف وارد بالابر می شود. در ایستگاه دیگر از سمت مقابل خارج می شود. همچنین کابین هایی با ورودی مجاور امکان طراحی دارند.

تعداد طبقه کابین

بطور معمول کابین بالابر رستورانی دارای یک طبقه است که از نظر ارتفاع آن را به دو بخش تقسیم می کند. البته در صورت لزوم و نیاز کاربری امکان طراحی و ساخت با سه بخش یعنی دو طبقه نیز وجود دارد. طبقات باید از جنس استیل باشند. همچنین باید در محل مورد نظر بصورت دائم محکم شده باشند. اتصالات یا باید با استفاده از جوشکاری استیل باشد یا با پیچ و مهره و هر اتصال دیگری از جنس استیل انجام شود.

جنس کابین

جنس کابین همانطور که گفته شد باید امکان شستشوی مکرر بدون احتمال اکسیداسیون یا زنگ زدگی را داشته باشد. بنابراین باید از استیل های ضد زنگ استفاده شود.

کابین بالابر

درب بالابر رستورانی

بالابرهای رستورانی غذابر باید دارای درب محافظ طبقات باشند. این درب ها در ایستگاه های کاری ثابت شده اند و می بایست به سنسور یا قفل ایمنی مجهز شوند. در فقدان درب طبقات، در صورت عدم حضور کابین در ایستگاه بالا دریچه ورودی آن می تواند به پرتگاه تبدیل شود. برای ایمنی بالابرها رستورانی از انواع درب می توان استفاده کرد. یکی از انواع درب های رایج بالابر غذابر، درب گیوتینی است. همچنین امکان استفاده از درب های کشویی افقی یا قائم به فراخور شرایط ساختمانی وجود دارد. درب لولایی نیز در بالابرهای آشپزخانه مورد استفاده قرار می گیرد.

سینی بر

مشخصات فنی مون شارژ

مشخصات فنی بالابر رستورانی غذابر یا مون شارژ شامل مشخصه های کلی طراحی از جمله ظرفیت، طول مسیر، تعداد توقف و … می شود. در ادامه به توضح هر یک از موارد زیر می پردازیم.

ظرفیت بالابر رستورانی

ظرفیت بار بالابر رستورانی غذابر معمولا بین 20 تا 100 کیلوگرم در نظر گرفته می شود. بالابرهایی با ظرفیت بالاتر نیز امکان طراحی و ساخت دارند اما کاربرد چندانی برای رستوران نخواهند داشت. یک نکته مهم در این رابطه توجه به ظرفیت مفید است. چراکه سیستم محرکه دستگاه قابلیت تحمل بار بیشتری را دارد. بخشی از وزن مربوط به کابین و متعلقات است.

طول مسیر بالابر غذابر

از جمله مهمترین مشخصات فنی بالابر رستورانی غذابر طول مسیر آن است. تراولینگ یا طول مسیر، فاصله عمودی کف اولین توقف تا کف آخرین توقف است. برای مثال یک بالابر  با دو ایستگاه و  فاصله طبقات 3 متر، طول مسیری معادل سه متر دارد. رتفاع جابجایی بسته به تعداد طبقات متفاوت است.

تعداد توقف بالابر رستورانی

منظور از تعداد توقف، تعداد ترازهایی که به عنوان ایستگاه کاری قرار گرفته می باشد. تعداد توقف ها می تواند 2 ایستگاه یا بیشتر باشد. فرض کنید  در رستورانی آشپزخانه در زیرزمین، سالن غذاخوری در همکف و کافه در طبقه اول آن است. یک بالابر مناسب در این ساختمان دارای سه ایستگاه یا توقف است.

سیستم محرکه بالابر

منظور از سیستم محرکه مکانیزم و تجهیزات نیرو محرکه برای عملکرد بالابر است. بالابر رستورانی می تواند با انواع سیستم محرکه طراحی و پیاده سازی شود. متداول ترین سیستم های محرکه بالابر غذابر عبارت اند از هیدرولیک، وینچ، کششی وزنه تعادلی.

برق موتور بالابر

در طراحی و اجرای بالابر رستورانی سینی بر باید برق موجود در ساختمان بررسی شود. جریان و تعداد فاز برق ساختمان در انتخاب سیستم نیرومحرکه و ظرفیت آن تاثیر مستقیم دارد. اغلب دستگاه های مون شارژ می توانند با برق تکفاز نیز کار کنند.

بالابر دوبل

بالابر هیدرولیک غذابر

همانطور که عنوان شد یکی از بهترین سیستم های محرکه بالابر رستورانی هیدرولیک است. در سیستم های هیدرولیک براحتی می توان حرکتی نرم و کم صدا ایجاد کرد.این نوع دستگاه با استفاده از یک جک هیدرولیک و پاوریونیت عمل میکند. بکارگیری یک شیر کنترل با کیفیت می تواند حرکتی بسیار مطلوب برای بالابر ایجاد کند.

بالابر رستورانی کششی

در بالابرهای رستورانی کششی از یک وزنه تعادل، فلکه، موتور و گیربکس استفاده می شود. مکانیزم عملکرد مانند آسانسورهای کششی است. در این حالت سیم بکسل ها از یک سمت کابین را گرفته و پس از عبور از فلکه موتور از سمت دیگر به وزنه تعادل بسته می شوند. وزنه های تعادل و کابین باید هر کدام ریل های جداگانه مخصوص خود را داشته باشند. در این مکانیزم معمولا یک اتاق موتورخانه برای استقرار موتور و متعلقات در بالای دستگاه قرار می گیرد. باید دسترسی های لازم برای سرویسکار به اتاق موتورخانه نیز فراهم شود.

بالابر رستورانی کششی

بالابر رستورانی وینچ

این مدل ساده ترین حالت برای نصب بالابر ساختمانی است. مکانیزم وینچ با استفاده از یک موتور گیربکس، و یک درام یا قرقره عمل می کند. با حرکت موتور سیم بکسل دور درام جمع می شود. در این حالت کابین به بالا حرکت می کند. با چرخش معکوس موتور سیم بکسل از دور قرقره باز می شود. در این وضعیت نیز کابین به پایین حرکت می کند. موتورخانه در این مدل می تواند در پایین تعبیه شود.

بالابر غذابر وینچ