شناخت قطعات آسانسور
دستگاه آسانسور بعنوان ماشینی پیچیده متشل از قطعات متعددی است. لیست قطعات آسانسور از مهمترین تجهیزات مانند موتور گیربکس در آسانسورهای کششی، یا جک و پاوریونیت آسانسور هیدرولیک تا کوچکترین اجزای مکانیکی مانند لقمه ها و پیچ و مهره را در بر می گیرد. هر یک از قطعات در جای خود مهم هستند و عملکردشان بر کل سیستم آسانسور تاثیر گذار است. در این مطلب قطعات آسانسور به طور کامل از نظر گذرانده و شرح مختصری از عملکرد و انواع هر یک از قطعات ارائه شده است. برای آشنایی بیشتر با هر یک از قطعات می توانید در بلاگ سایت مطلب مرتبط را جستجو و مطالعه کنید.
دسته بندی قطعات آسانسور
قطعات بر اساس نوع سیستم محرکه آسانسور دستهب ندی می شوند. در اینجا قطعات آسانسور به شش بخش تقسیم شده است. بخش اول به قطعات اصلی آسانسور کششی و بخش دوم قطعات اصلی آسانسور هیدرولیک اختصاص یافته است. بخش سوم مجموعه قطعات و لوازم وابسته به کابین و در بخش چهارم درب و قطعات اصلی آن مورد بررسی قرار گرفته اند. در بخش پنجم به قطعات مکانیکی آسانسور و بخش ششم به قطعات الکتریکال آسانسور پرداخته شده است.
لیست کامل قطعات آسانسور
مکانیزم های گوناگونی برای سیستم های آسانسور توسعه یافته اند. در میان تمام آنها دو نوع آسانسور هیدرولیک و کششی بیشترین کاربرد را دارند. در اینجا به مهمترین قطعات هر یک از این دو نوع آسانسور می پردازیم. برای اطلاع بیشتر درباره این دو سیستم می توانید مقاله مقایسه آسانسور هیدرولیک و کششی را مطالعه کنید.
لیست قطعات آسانسور کششی
در زیر یک فهرست خلاصه از مهمترین قطعات آسانسور کششی آورده شده است. برای آشنایی بیشتر با هر یک از موارد در لیست قطعات آسانسور کششی به ادامه مطلب مراجعه کنید.
- موتور آسانسور
- پایه موتور
- فلکه ها
- کابین و یوک کامل
- درب کابین
- درب طبقات
- ریل های راهنمای کابین و وزنه
- براکت، لقمه و پیچ و مهره
- سیم بکسل
- قلاب سربکسل
- ضربه گیر چاه
- زنجیر جبران
- تابلو فرمان
- تابلوی سه فاز
- جعبه ریوزیون
- تراولینگ کابل
- سنسورهای دورانداز و میکروسوییچ ها
- پانل فرمان کابین
- پانل فرمان طبقات
- سیم و کابل لازم
- فتوسل درب کابین
لیست کامل قطعات آسانسور تمام اتوماتیک
دو اصطلاح آسانسور تمام اتوماتیک و نمیه اتوماتیک مربوط به سیستم درب های آسانسور است. اگر درب کابین و درب طبقات هر دو اتوماتیک باشند (یعنی بدون دخالت کاربر باز و بسته شوند) به آن سیستم تمام اتوماتیک گفته می شود. اگر درب کابین اتوماتیک ولی درب طبقات نوع لولایی یا به هر شکل دیگر بصورت دستی باشد به آن سیستم نیمه اتووماتیک گفته میشود. بنابراین لیست کامل قطعات آسانسور تمام اتوماتیک مشابه لیست ارائه شده در بالا است ولی نوع درب کابین و طبقات هر دو از نوع اتوماتیک است.
لیست قطعات آسانسور هیدرولیک
در آسانسورهای هیدرولیک بجای موتور آسانسور و متعلقات آن جک و پاوریونیت هیدرولیک عمل می کند. این مهمترین وجه تمایز لیست قطعات است. از سوی دیگر در اکثر سیستم های هیدرولیک وزنه تعادل و متعلقات آن حذف شده و به تبع آن ریل های وزنه نیز حذف می شوند. در زیر یک لیست کامل از قطعات آسانسور هیدرولیک آورده شده است. ولی در ادامه بطور کاملتری این قطعات شرح داده شده است.
- جک هیدرولیک
- پاوریونیت هیدرولیک
- کابین آسانسور
- کارسلینگ مجهز به فلکه، پایه جک، کفشک ها و پاراشوت
- درب کابین و طبقات (مشابه سیستم کششی)
- ریل های راهنمای کابین
- ریل های راهنمای جک (سیستم های جک دوبل غیرمستقیم)
- براکت، لقمه و پیچ و مهره مربوط به ریل ها
- سیم بکسل و قلاب سربکسل (سیستم های غیرمستقیم)
- ضربه گیر چاه (بافرمشابه سیستم کششی)
- تابلو فرمان (مخصوص هیدرولیک)
- تابلوی سه فاز (متناسب با جریان موتور)
- جعبه ریوزیون و تراولینگ کابل
- سنسورهای دورانداز و میکروسوییچ ها
- پانل فرمان کابین و طبقات (مشابه سیستم کششی)
- سیم و کابل و سایر ادوات الکتریکی
- فتوسل درب کابین (مشابه سیستم کششی)
قطعات اصلی آسانسور کششی
مهمترین قطعات و اجزای آسانسورهای کششی شامل موتور آسانسور، پایه موتور و متعلقات و همچنین فلکه دانست. برخی دیگر از قطعات و اجزا مانند سیم بکسل ها، وزنه تعادل و قاب وزنه در بخش قطعات مکانیکی معرفی شده اند. شایان توجه است که مهمترین بخش آسانسور یعنی موتور، واحد نیرو محرکه آسانسور است و نیروی لازم برای حرکت کابین را تامین می کند.
موتور آسانسور
موتور آسانسور کششی بخش اصلی نیرومحرکه است و بعنوان مهمترین بخش از قطعات آسانسور شناخته می شود. موتورهای آسانسور انواع گوناکونی دارند. بطور کلی این تجهیزات به دو نوع اصلی موتور گیربکس و موتور گیرلس یا بدون گیربکس دسته بندی می شوند. موتورهای گیرلس راندمان بالاتری دارند و می توانند برای سرعت های بسیار بالا مورد استفاده قرار گیرند. از جمله شناخته شده ترین برندهای موتور آسانسور می توان به آلبرتوساسی، ویتور و زیلابگ اشاره کرد.
پایه موتور
تجهیزات اصلی نیرومحرکه آسانسور کششی باید روی پایه یا شاسی مستقر و نصب شوند. اتصال موتور و پایه از طریق بافرهای لرزش گیر برقرار می شود. پایه موتور باید ضمن استحکام بالا برای تحمل بارهای استاتیک و دینامیک وارد شده قابلیت تنظیم داشته باشد.
فلکه ها
فلکه ها نیز از جمله قطعات اصلی آسانسورهای کششی محسوب می شوند. بسته به نوع سیستم و نسبت تعلیق از تعداد و اندازه های متفاوتی از فلکه در آسانسور استفاده می شود. در سیستم های موتور گیربکس یک فلکه روی گیربکس نصب شده و فلکه دیگر در محل دقیقی در مجاورت آن تعبیه می شود. استحکام، تعداد شیار و شکل هندسی شیارهای فلکه از اهمیت بالایی برخوردار است.
قطعات آسانسور هیدرولیک
اجزا و قطعات آسانسور هیدرولیک را می توان به دو گروه قطعات هیدرولیک و قطعات عمومی تقسیم کرد. اغلب این قطعات در انواع آسانسورهای هیدرولیک مانند آسانسور خانگی، آسانسور ماشین بر، آسانسورهای باری و … کاربرد دارند. قطعات هیدرولیک قطعات یا تجهیزاتی هستند که صرفا در آسانسور هیدرولیکی مورد استفاده قرار می گیرند. قطعات عمومی قطعاتی هستند که در آسانسور هایی با سایر مکانیزم ها مانند کششی نیز کاربرد دارند. ساختار آسانسورهای هیدرولیک متشکل از اجزا و قطعات هیدرولیکی، مکانیکی و الکتریکی است. قطعات هیدرولیکی شامل جک، پاوریونیت، کارسلینگ، شلنگ و روغن می باشند. قطعات مکانیکی از قبیل ریل ها، سیم بکسل، قلاب بکسل، و … و قطعات الکترویکی شامل تابلو فرمان، تراولینگ کابل و … می باشند. در متن پیش رو هر یک از مهمترین قطعات مزبور بمنظور آشنایی کلی و عمومی بصورت خلاصه شرح داده شده اند.
جک: بازوی اصلی در قطعات آسانسور هیدرولیک
یکی از مهمترین قطعات آسانسور هیدرولیک جک آن است که کابین را حرکت می دهد. جک در آسانسورهای هیدرولیکی عموما بصورت یکطرفه فشاری نصب میشود. البته جک های دوطرفه با عملکرد کششی نیز در برخی از مدل ها کاربرد دارند که رواج زیادی ندارد. جک های آسانسور میتوانند بصورت مستقیم، یا غیرمستقیم نصب شوند. محل نصب جک میتواند در زیر یا در کنار کابین آسانسور طراحی شود و در کابین های سنگین و بزرگ میتوان از دو جک مستقیم یا غیرمستقیم در کنار کابین استفاده کرد. در آسانسورهای هیدرولیکی معمولی از جک های تک مرحله ای استفاده میشود. در برخی شرایط، جک های تلسکوپی دو یا سه مرحله ای کاربرد دارند. جک، به عنوان بخش مهمی از سیستم یکی از اجزای آسانسور هیدرولیک را تشکیل می دهد که نقش عملکردی و ایمنی بسیار مهمی در آسانسور ایفا می نماید.
پاوریونیت: مهمترین قطعات آسانسور هیدرولیک
بخش اصلی نیرومحرکه آسانسورهای هیدرولیک، پاوریونیت Power unit است که به آن پاورپک یا پمپ یونیت نیز گفته میشود. دستگاه پاوریونیت را می توان به عنوان مهمترین قطعات و اجزای آسانسور هیدرولیک دانست. انباره روغن، الکتروموتور، پمپ هیدرولیک و شیرهای کنترل در پاوریونیت جای گرفته اند. ادوات و قطعات دیگری با عملکردهای کنترلی و ایمنی نیز به پاوریونیت الحاق میشوند که کارکردهای مهمی در کل سیستم دارند. پمپ دستی، گرمکن روغن، سوییچ های فشار و .. از جمله این موارد هستند.
کارسلینگ آسانسور هیدرولیک
کارسلینگ همان کادر یا فریم کابین آسانسور هیدرولیک جک در کنار است. این مجموعه دارای یک سازه مستحکم، کفشک های ریل راهنما، کفش های رولر و بست ها و متعلقات مکانیکال است. در سیستم های غیرمستقیم کارسلینگ باید دارای ترمز استحفاظی (پاراشوت) باشند. همچنین معمولا همراه با کارسلینگ فلکه مناسب و قلاب های سیم بکسل ارائه میشود.
شلنگ هیدرولیک
لوله های انتقال سیال در سیستم هیدرولیک میتواند بصورت صلب یا منعطف باشند. لوله های منعطف یا همان شلنگ های هیدرولیک باید در تناسب با پارامترهای طراحی دستگاه انتخاب شوند. نوع، سایز و ضخامت شلنگ ها باید با احتساب ضرایب اطمینان منطبق با کدهای استاندارد ایمنی آسانسور تعیین و انتخاب شود.
روغن هیدرولیک
روغن مورد استفاده در سیستم هیدرولیک نیز باید طبق دستور سازنده پاوریونیت انتخاب شود. درجه ویسکوزیته و کد فنی روغن در هماهنگی با اجزای اصلی هیدرولیک از قبیل شیر کنترل، پمپ و الکتروموتور تعیین میشود. باید توجه داشت که روغن در کل سیستم باید نسبت به نفوذ رطوبت و هر گونه گرد و غبار محافظت شود. دمای بیشتر از حد مجاز موجب کاهش کیفیت روغن هیدرولیک شده و خواص فیزیکی آن را تغییر میدهد. از سه عامل رطوبت، گرد و غبار و دمای بالا بعنوان سه دشمن اصلی سیستم های هیدورلیک نام برده میشود. بنابراین باید تمهیدات لازم جهت محافظت سیستم هیدرولیک در برابر این عوامل پیش بینی شود.
شیر ایمنی ترکیدگی
شیر ایمنی ترکیدگی یا راپچرولو Rupture valve را می توان مهمترین قطعه ایمنی در لیست قطعات آسانسور هیدرولیک دانست. آسانسور هیدرولیک چه از نوع مستقیم باشد و چه غیرمستقیم، تعبیه راپچرولو برای ایمنی دستگاه الزامی است. شیر ایمنی ترکیدگی در زمانی که جریان برگشت روغن بیش از حد مجاز باشد با انسداد مجرا آن را متوقف می کند و مانع از سقوط جک می شود.
کابین، ویترین قطعات آسانسور
پس از راه اندازی آسانسور، کابین بخش مهمی است که در دید کاربران قرار می گیرد. از این رو است که کابین و درب ها را نمای آسانسور می دانند. به همین منظور بیشترین تلاش معطوف به زیبایی و جنبه های دکوراتیو کابین است. از سوی دیگر، سازه و استحکام، تمهیدات لازم برای جلوگیری از لرزش و تکان های شدید در طراحی و ساخت کابین بسیار مهم است.
کابین آسانسور
یکی از مهمترین قطعات آسانسور کابین و متعلقات آن است. کابین بخشی از آسانسور است که مسافرین هر روز بارها آن را مشاهده می کنند و از نظر زیبایی اهمیت بالایی دارد. کابین آسانسور هیدرولیک تفاوتی با آسانسور کششی ندارد. صرفا وجه تمایز کابین در آسانسور هیدرولیک و کششی یوک آن است که در بخش کارسلینگ مورد بحث قرار گرفت. در رابطه با درب کابین و درب های طبقات نیز تمایزی بین سیستم هیدرولیک و کششی وجود ندارد. برای اطلاع از ابعاد و اندازه های استاندارد کابین آسانسور می توانید مقاله ابعاد آسانسور در همین سایت را مطالعه کنید.
یوک کابین
یوک کابین بخشی است که مانند قاب کابین را در بر میگیرد. در واقع کابین تنها به یوک بسته شده و معمولا بواسطه ضربه گیر روی آن محکم می شود. یوک از یک سمت (معمولا در قسمت بالا) به سیم بکسل ها متصل شده و از یک سمت بواسطه کفشک ها به ریل های راهنما مربوط می شود.
کفشک های راهنما
از جمله مهمترین قطعات مکانیکی آسانسور که روی یوک کابین تعبیه می شود کفشک است. کفشک آسانسور واسطه بین ریل و یوک است و انواع گوناگون دارد. نوع کفشک بسته به مشخصات طراحی آسانسور تعیین میشود. از جمله انواع کفشک می توان به کفشک های لغزشی و کفشک رولر یا غلطکی اشاره کرد.
متعلقات داخل کابین
برخی از متعلقات استاندارد باید داخل کابین آسانسور تعبیه شوند. از جمله مهمترین قطعات آسانسور که داخل کابین نصب می شوند می توان به پانل فرمان اشاره کرد. همچنین، روشنایی مناسب، هواکش، آینه و دستگیره در کابین تعبیه می شوند. دکور کابین می تواند با استفاده از متریال گوناگون مانند ام دی اف یا استیل اجرا شود.
درب آسانسور
آسانسور دارای دو بخش درب است. بخش اول درب کابین و بخش دوم درب طبقات نام دارد. اگر درب کابین اتوماتیک و درب طبقه نیز اتوماتیک باشد به سیستم دربهای آسانسور تمام اتوماتیک می گویند. ولی اگر درب طبقات از نوع دستی باشد به سیستم درب ها نیمه اتوماتیک گفته می شود.
درب کابین
درب کابین در قسمت ورودی به کابین متصل شده و همراه با آن جابجا می شود. این درب در واقع ایمنی لازم برای مسافرین داخل کابین را فراهم نموده و اجازه برخورد مسافر با بخش های ثابت ساختمان هنگام حرکت آسانسور را نمی دهد. برای آشنایی بیشتر با انواع درب مطالعه مقاله درب آسانسور پیشنهاد می شود.
درب طبقات
درب طبقات بصورت ثابت در محل ورودی های طبقات به آسانسور نصب شده است. این درب ها باید به قفل ایمنی مجهز باشند تا فقط هنگامی که آسانسور در طبقه مورد نظر قرار گرفته امکان باز شدن وجود داشته باشد.
قطعات آسانسور – مکانیکال
بخش عمده ای از تجهیزات، قطعات و لوازم مورد استفاده در آسانسور را اجزای مکانیکی تشکیل می دهند. ریل ها و متعلقاتشان، سیم بکسل، فلکه ها، وزنه تعادل و بسیاری دیگر از اجزای شناخته شده آسانسور در بخش قطعات مکانیکی دسته بندی می شوند.
ریل آسانسور
از جمله مهمترین قطعات آسانسور می توان به ریل ها اشاره کرد. ریل ها نقش راهنمای حرکت کابین را ایفا می کنند و کابین بواسطه یوک و کفشک ماننده کالسکه ای در مسیر ریل ها هدایت می شوند. جنس ریل های آسانسور از فولاد و مقطع آن به شکل حرف تی انگلیسی است. نوع و سایز ریل در تناسب با وزن بار و سرعت تعیین می شوند.
براکت
براکت یک قطعه مکانیکی است که اتصال بین ریل و سازه چاه آسانسور را برقرار میکند. اتصال جوشی ریل به سازه ممنوع است و حتما باید از طریقی قابل دمونتاژ و رگلاژ بصورت لقمه و براکت برقرار شود. براکت ها از یک سمت به سازه محکم شده و از سمت دیگر از طریق لقمه و پیچ و مهره ریل ها را محکم در جای خود نگه می دارند.
سیم بکسل آسانسور
یکی دیگر از مهمترین قطعات آسانسور در بخش مکانیکال سیم بکسل است. سیم بکسل آسانسور، طناب فولادی است که درارای مقاومت کافی برای تحمل کشش ناشی از وزن کابین و وزنه های تعادل می باشد. سیم بکسل ها کل بار را تحمل کرده و با ضریب اطمینان بالایی در طراحی آسانسور لحاظ می شوند.
قلاب بکسل
اتصال سیم بکسل با هر یک از دو سمت کابین یا وزنه در آسانسور کششی، یا کابین و پایه جک در آسانسور هیدرولیک از طریق فلاب بکسل صورت می گیرد. قلاب بکسل ها بعنوان قطعات مکانیکی آسانسور تلقی شده و باید بتوانند سیم بکسل را در قسمت اتصال از خطر شکستگی و گسست حففظ کنند.
فلکه ها
فلکه ها در دو بخش در آسانسور مورد استفاده قرار می گیرند. در آسانسورهای جک در کنار غیرمستقیم یک فلکه روی جک تعبیه می شود تا سیم بکسل از روی آن عبور کند. در آسانسورهای کششی معمولا یک فلکه روی موتور تعبیه شده و بسته به نوع سیستم برای تنظیم مسیر سیم بکسل از فلکه های دیگر نیز استفاده می شود.
وزنه تعادل و قاب
یکی از مهمترین قطعات آسانسورهای کششی وزنه تعادل است. التبته وزنه تعادل در برخی از مدل های هیدرولیک نیز کاربرد دارد. وزنه های تعادل در سیستم های کششی برای کمک به موتور برای جابجایی کابین مورد استفاده قرار می گیرند. این وزنه ها ممکن است از جنس چدن، سیمان یا موارد دیگر انتخاب شوند. محاسبه وزن وزنه های تعادل از اهمیت بالایی برخوردار است. جرم وزنه های تعادل به اندازه وزن کابین خالی و نیمی از ظرفیت نامی آسانسور در نظر گرفته می شود.
زنجیر جبران
پاراشوت و گاورنر
پاراشوت یکی از قطعات ایمنی در آسانسورهای هیدرولیک با سیستم غیرمستقیم است. آسانسورهای هیدرولیک با عملکرد غیرمستقیم، بواسطه فکه و سیم بکسل عمل می کنند. برای جلوگیری از سقوط کابین در اثر پاره شدن احتمالی سیم بکسل ها تعبیه پاراشوت الزامی است. پاراشوت با استفاده از اهرم ها و فنرهای تعبیه شده در کارسلینگ با شل شدن سیم بکسل وارد عمل شده و کابین (کارسلینگ) را روی ریل ها قفل می کند.
ضربه گیر (بافر)
وجود ضربه گیر (بافر) متناسب با مشخصات آسانسور در چاهک (قسمت زیر کابین) الزامی است. ضربه گیرها در سه نوع فنری، پلی اورتان و هیدرولیک در آسانسور کاربرد دارند. عوامل تعیین کننده در انتخاب نوع و مشخصات ضربه گیر، ظرفیت و وزن کل و سرعت آسانسور می باشد.
سایر قطعات آسانسور مکانیکال
قطعات و متعلقات دیگری نیز در آسانسور کاربرد دارند. از جمله این قطعات مکانیکی می توان به لقمه ها، بست های نگهدارنده و کرپی ها، روغندان و … اشاره کرد. روغندان، بمنظور روغنکاری پیوسته ریل های راهنما روی یوک کابین نصب می شود.
قطعات آسانسور – الکتریکال
تابلو فرمان، سیم ها و کابل ها، سنسورها، جعبه رویزیون، پانل های فرمان، تراولینگ کابل و … از جمله قطعات آسانسور می باشند که عموما در آسانسورهای کششی و هیدرولیک مورد استفاده قرار می گیرند. تابلوفرمان آسانسور هیدرولیک شرایط متفاوتی از آسانسورهای کششی دارد و به عنوان یکی از اجزای مهم آسانسور مورد بررسی قرار می گیرد.
تابلوی فرمان آسانسور
تابلو فرمان، مرکز فرماندهی و کنترل قطعات آسانسور است. تمام فرمان های ورودی از قبیل احضار، ارسال و توقف به تابلو فرمان وارد شده، در آنجا پردازش و سپس دستور اجرا صادر می شود. تابلو فرمان مجموعه ای از قطعات الکتریکی، الکترونیکی و پردازشگر است که داخل یک باکس فلزی دیواری (معمولا روکار) تعبیه می شوند. کنتاکتورها، میکروپروسسور، رله، کنترلرها، ترمینال ها، فن و … اجزای تابلو فرمان محسوب می شوند.
تراولینگ کابل آسانسور
تراولینگ کابل، کابل تخت چندرشته ای است که ارتباط بین اجزای الکتریکی کابین و تابلو فرمان را بر قرار می کند. از آنجا که کابین متحرک است، این کابل از نوع سیار با روکش محافظ خواهد بود. عموما روکش محافظ تراول کابل از جنس پی وی سی است.
پانل فرمان کابین
پانل فرمان کابین به مجموعه قاب (صفحه) و کلیدهای فرمان که داخل کابین نصب می شود گفته می شود. صفحه مورد اشاره معمولا بصورت عمودی با ارتفاع 1 تا 2 متر و از جنس استیل یا ورق های مخصوص پلیمری ساخته می شود. این پانل دارای یک نمایشگر، کلیدهای ارسال طبقات و کلیدهای درب و اضطرای است و می تواند بصورت روکار یا توکار باشد.
پانل فرمان طبقات
پانل فرمان طبقات متشکل از یک پانل معمولا استیل، و کلید یا کلیدهای احضار آسانسور است. کلیدهای احضار بسته به نوع سیستم فراخوانی آسانسور می توانند از تک کلید یا دو کلید باشند. نشانگر جهت و نمراتور می تواند روی پانل طبقات تعبیه شود. بطور معمول جنس این پانل ها از استیل است. البته انواعی از پانل های شیشه ای و پلاستیکی با طرح های متنوع نیز روانه بازار شده اند. برخی از پانل ها بدون پوش باتن های دکمه ای و بصورت لمسی و برخی دیگر بدون تماس توسعه یافته اند.
جعبه ریویزیون
جعبه ریویزیون آسانسور یک باکس الکتریکی است که روی سقف کابین قرار می گیرد. قطعات الکتریکی کابین تا جعبه ریویزیون سیم کشی شده و تراول کابل از آن خارج می شود. جعبه رویزیون به سرویسکار امکان حرکت آسانسور با فرمان از روی کابین و توقف را می دهد تا عملیات سرویس انجام شود.
تابلوی سه فاز
برق سه فاز ورودی آسانسور ابتدا داخل یک تابلوی کوچک سه فاز دارای کلید و فیوز می شود و پس از آن به تابلوی کنترل آسانسور می رسد. این تابلو به یک پریز برق مناسب نیز مجهز است.
سنسور ایمنی درب
سنسور ایمنی درب برای جلوگیری از بسته شدن درب هنگام ورود یا خروج مسافر تعبیه می شود. این سنسور می تواند بصورت چشم الکترونیک خطی یا بصورت پرده نوری با عملکرد صفحه ای در نظر گرفته شود.
سایر قطعات آسانسور الکتریکال
قطعات آسانسور در چاه
چراغ روشنایی چاه آسانسور
چاه آسانسور باید روشنایی کافی برای انجام عملیات سرویس و اضطراری را دارا باشد. بمنظور تامین روشنایی چاه معمولا از چراغ های تونلی استفاده می شود.
میکروسوییچ ها و سنسورها
توقف کابین در تراز طبقات بوسیله میکروسوییچ ها فرمان داده می شود. وظیفه یک میکروسوییچ ارسال یک پالس الکتریکی از طریق تحریک مکانیکی است. بدین منظور میکروسوییچ هایی در مسیر چاه آسانسور در مکان هایی که به دقت بررسی شده اند قرار داده می شود. با برخورد کابین به میکروسوییچ مربوطه فرمان لازم به تابلو ارسال می گردد. همچنین انواعی از سنسورهای دیگر برای تشخیص مکان دوراندازی و همچنین میکروسوییچ های فرار یا حد در بالا و پایین مسیر چاه مستقر می گردند.