آسانسورهای ویلایی به آسانسورها یا هوم لیفت هایی گفته می شوند که بصورت اختصاصی برای جابجایی بین طبقات ساختمان های ویلایی طراحی و اجرا می شوند. یکی از مهمترین ویژگی های این نوع دستگاه ها، زیبایی و هماهنگی با المان های معماری ویلا است.
مشخصات بالابر ویلایی
بالابرها یا آسانسورهای ویلایی معمولا برای جابجایی بین دو تا سه طبقه طراحی می شوند. ظرفیت و سرعت این دستگاه ها با توجه به نیازها و همچنین ظرفیت برق ساختمان تعیین می گردد. بر همین اساس، مشخصه های فنی سیستم، توان موتور، ظرفیت پمپ و نوع شیر کنترل و … مشخص می شود. انتخاب نوع سیستم محرکه نیز با توجه به مشخصات طراحی اولیه بررسی می شود. بطو کلی بکارگیری قطعات و تجهیزات با کیفیت و معتبر یکی از فاکتورهای مهم در حصول اطمینان از کیفیت عملکرد بالابرهای خانگی است.
سیستم محرکه آسانسور ویلایی
با توجه به نوع دستگاه، بطور معمول بالابرهای ویلا، دارای دو تا سه توقف هستند. ارتفاع جابجایی محدود، سرعت پایین و بسیاری از مسائل فنی دیگر تقریبا تمام طرح ها را از روی میز تصمیم گیری خارج و سیستم هیدرولیک را بعنوان بهترین گزینه نگه می دارد. سیستم هیدرولیک مناسب و ایمن برای آسانسورهای ویلایی بهترین راهکار است. در این مکانیزم، یک جک هیدرولیک کابین را بصورت مستقیم یا غیرمستقیم بالا و پایین می برد. نیروی لازم توسط الکتروموتور و جریان روغن از طریق یک پمپ هیدرولیک تامین می شود. در این مدار شیر هیدرولیک جریان روغن را کنترل کرده و آن را در جهت مناسب هدایت می کند. برای آشنایی با مشخصات و انواع بالابرهای هیدرولیکی صفحه مخصوص آن را مشاهده کنید.
بالابر ویلایی تک فاز یا سه فاز
بالابرهای ویلایی می توانند بسته به ظرفیت و وزن کابین و بار با برق تکفاز و سه فاز اجرا شوند. اگر وزن کابین زیاد نباشد، ظرفیت مفید کم و سرعت عملکرد دستگاه پایین باشد می توان یک هوم لیفت ویلایی تکفاز اجرا کرد. ولی اگر کابین های لوکس و شیشه ای با ظرفیت بیشتر مورد نظر باشد یا اینکه سرعت بیشتری مطلوب کاربران باشد باید برای راه اندازی دستگاه برق سه فاز تامین شود.
ترکیب کابین و درب ها
کابین هایی که برای آسانسورهای ویلایی در نظر گرفته می شود تا حد زیادی متاثر از طرح معماری کلی بنا است. درب های هوم لیفت ویلایی نیز در همین راستا و البته در ترکیب مناسب با نوع کابین طراحی و اجرا می شود. ضمن اینکه طرح ها و ساختارهای متنوعی برای کابین و درب بالابرهای ویلایی وجود دارند باید به محدودیت های اجرایی و ضوابط ایمنی مخصوص آسانسورها نیز در طراحی توجه شود.
پوشش داکت آسانسور
داکت آسانسور یا همان چاه آسانسور و بالابر محدوده فضایی است که از کف چاهک پیت تا زیر سقف را در بر می گیرد. این فضا باید به نحوی مناسب محفوظ شود تا امکان دسترسی به محدوده بالابر وجود نداشته باشد.
جدا از اینکه بالابر ویلا در داخل ساختمان یا در فضای بیرونی تعبیه می شود، در هر صورت به دلیل موازین ایمنی باید داکت آسانسور با متریال مناسب پوشش داده شود.
انتخاب نوع متریال داکت بالابر ویلا، دو جنبه فنی و معماری را در بر میگیرد. از نظر فنی این متریال باید استحکام کافی و مناسبی داشته باشد تا به صورت خواسته یا ناخواسته از هر گونه دسترسی به داکت جلوگیری شود. هیچ گونه روزنه و سوراخ غیرمجازی نباید در سطوح وجود داشته باشد. همچنین لازم به ذکر است که سطح این پوشش از طرف داخل داکت باید کاملا صاف و یک دست باشد.
با توجه به شرایط معماری این داکت می تواند از شیشه های مناسب، مصالح بنایی، ورق های پوششی فلزی و … انتخاب شود. توجه به مساله زیبایی در کنار شرایط جوی و محیطی، و ملاحظات فنی در طراحی پوشش داکت آسانسور ویلا تاثیر گذار هستند.