بالابر باری سنگین، بالابرهایی ثابت برای جابجایی بار با ظرفیت بالا (مخصوص بارهای سنگین) بین سطوح مشخص شده بصورت عمودی اطلاق می شود که در کارخانه ها، مراکز صنعتی، انبارهای بزرگ و … کاربرد دارند. بالابرهای باربر سنگین بالاکو عموما با سیستم محرکه هیدرولیک و در طورل مسیرهای بالا با سیستم محرکه کششی با لحاظ نمودن اصول فنی و ایمنی متناسب با ظرفیت بالا طراحی و اجرا می شوند.
کاربردهای بالابرهای باربر سنگین
بالابرهای سنگین باری در کارخانه ها، سایت های صنعتی و انبارها در صنایع نفت، گاز پتروشیمی، صنایع تولید و مونتاژ خودرو، صنایع دفاعی و نظامی برای جابجایی تسهیلات سنگین، فرودگاه ها، مراکز تحقیقاتی خاص، انبارهای بزرگ طبقاتی و … کاربرد دارند. این نوع بالابر از نظر کاربردی یکی از انواع بالابرهای باربر است و در گروه بالابرهای صنعتی قرار می گیرد.
مشخصات بالابرهای باربر سنگین بالاکو
ظرفیت این نوع بالابرها معمولا بیشتر از 2 تن بوده و ابعاد کفی بالابر متناسب با نوع بار بزرگ تر از حالت های معمول و متداول است. شایان توجه است که ابعاد کفی بالابر باید نسبت مناسبی با ظرفیت بار داشته باشد. بدین منظور از محدوده های مجاز ارائه شده در استانداردهای مرجع استفاده می شود.
بالابرهای باری فوق سنگین
بالابرهای باری فوق سنگینن به دستگاه هایی با ظرفیت بار بیشتر از 5 تن گفته می شود. بالابرهای فوق سنگین معمولا در سایت های صنعتی برای جابجایی تجهیزات بسیار سنگین یا تسهیلات تولیدی به همراه بار به کار گرفته می شوند. برخی از بالابرهای فوق سنگین حمل لیفتراک ها را بین طبقات ساختمان بر عهده می گیرند. بالابرهای فوق سنیگن می توانند با عرشه و ظرفیت بسیار بزرگی که دارند انواع کامیون ها و تراک ها را جابجا کنند.
ویژگی های بالابرهای سنگین بالاکو
- نحوه ریل گذاری گذاری و بکارگیری کفشک های خاص برای مقاومت در برابر گشتاورهای متناسب با نیروهای وارد شده
- بکارگیری سیستم محرکه هیدرولیک شامل جک ها و پاوریونیت مخصوص بارهای سنگین
- آنالیز نیروهای وارد به کابین و سیستم محرکه و محاسبات مهندسی با لحاظ نمودن ضرایب اطمینان بالا متناسب با شرایط کاری سنگین
- بکارگیری سیستم های کنترل و ایمنی مخصوص متناسب با ظرفیت بار
سیستم محرکه بالابرهای سنگین بالاکو
انتخاب سیستم محرکه و نوع پیاده سازی آن در بالابرهای سنگین و فوق سنگین، یکی از مهمترین گام ها در طراحی این نوع دستگاه ها است. انتخاب سیستم محرکه مناسب نیاز به تجربه در دانش فنی بالا در این زمینه تخصصی دارد. عواملی مانند نحوه بارگذاری و تخلیه، آنالیز نیروها و گشتاورها، ظرفیت مفید و وزن پلتفرم یا عرشه دستگاه و طول مسیر حرکت نوع سیستم محرکه را مشخص خواهند کرد.
بطور معمول چنانچه ارتفاع جابجایی بالابر بسیار زیاد نباشد سیستم های محرکه هیدرولیک راهکار مناسب تری خواهد بود. برای آشنایی با انواع سیستم محرکه بالابرهای هیدرولیک این بخش را مطالعه کنید. در بالابرهای سنگین معمولا از سیستم های بالابر جک در زیر، جک دوبل مستقیم و جک دوبل غیرمستقیم استفاده می شود.