یکی از انواع بالابرهای کفی عمودی بالابر ویلچر بر یا جک معلول (جک بالابر معلولین) است. این نوع بالابر برای انتقال افراد کم توان یا دارای معلولیت جسمی بین دو ایستگاه تعریف شده با اختلاف سطح محدود طراحی می شود. یک کفی یا پلتفرم از طریق مکانیزم محرک کاربر را بین این دو تراز جابجا بصورت قائم جابجا می کند. در واقع این دستگاه نوعی بالابر برقی ویژه معلولین جسمی است که دارای ایمنی لازم برای کاربران خاص می باشد.
بالابرهای ویلچر بر می توانند در انواع ساختمان ها و اماکن مورد استفاده قرار گیرند. بالابرهای جک معلول جایگزینی اثربخش و اقتصادی برای سطوج شیب دار مخصوص ویلچر می باشند.
یکی از مهمترین معیارهای دسته بندی بالابرهای ویلچربر نوع کاربری آنها است. در برخی کاربردها، بالابر بصورت اختصاصی و در برخی کاربردهای دیگر بصورت عمومی طراحی و اجرا می شود. در زیر به توضیح مختصری درباره این دو گروه بالابر پرداخته می شود.
بالابرهایی که بمنظور استفاده یک یا چند نفر مشخص طراحی و ساخته می شوند در این دسته قرار می گیرند. بالابرهای اختصاصی در فضایی مانند خانه هاهی شخصی نصب می شوند و امکان دسترسی عمومی وجود ندارد. در شرایطی که امکان استفاده افراد غیر وجود داشته باشد، تمهیداتی مانند کلید برای بالابرهای ویلچر بر اختصاصی پیش بینی می شود تا از بکارگیری آن توسط افراد غیرمجاز جلوگیری بعمل آید.
انواع دیگری از بالابر حمل ویلچر متناسب با کاربری های عمومی توسعه یافته اند. در این نوع بالابر بطور معمول ابعاد کفی (پلتفرم) بزرگ تر است. همچنین تمهیدات ایمنی بیشتری برای کاربرد عموم لحاظ شده است. یک بالابر کفی ویلچر با کاربری عمومی حداقل ابعاد کفی 90 در 140 سانتیمتر را باید داشته باشد.
نوع کفی بالابر مشخص کننده چگونگی ورود و خروج کاربر خواهد بود. بنابراین در یک دسته بندی دیگر بالابرهای جک معلولین بر مبنای نوع ورودی کفی یا پلتفرم مشخص می شوند.
متداول ترین نوع کفی از نظر ورود و خروج کاربر، مدل تونلی است. در این مدل، کاربر از یک سمت وارد و از سمت مقابل (رو به رو) از کفی در ایستگاه دیگر خارج می شود. در دسته بندی محصولات بالاکو مدل های تونلی با تیپ T مشخص می شوند. از آنجا که راستای ورود و خروج در یک امتداد قرار دارند به این نوع کفی 180 درجه نیز گفته می شود.
نوع دیگری از کفی ها برای ورود و خروج بصورت مجاور اجرا می شوند. در این تیپ بالابر، کاربر از یک سمت وارد کفی و در ایستگاه بالا از سمت مجاور (چپ یا راست) از آن خارج می شود. از آنجا که جهت ورود و خروج زاویه قائمه تشکیل می دهند به این مدل کفی 90 درجه نیز گفته می شود. در دسته بندی محصولات بالاکو این مدل پلتفرم با تیپ L مشخص می شود.
در این مدل ابعاد کفی باید به گونه ای انتخاب شود که عرض کافی برای حرکت مستقیم ویلچر وجود داشته باشد. عمق کفی در تناسب با وضعیت حرکت کاربر مشخص می شود.
در بالابرهای تیپ L ابعاد کفی باید بزرگتر باشد تا میدان چرخش 90 درجه ویلچر برای ورود و خروج فراهم شود.
ابعاد جک معلول در پلان به شرایط ساختمانی، نحوه ورود و خروجی ویلچر به بالابر (جهت ورودی ها) و سیستم محرکه بالابر دارد. به عبارتی تعیین ابعاد دقیق بالابر در پلان یعنی اندازه های فضای اشغال شده و فواصل اطمینان از دیواره ها در مرحله طراحی با هماهنگی بخش معماری ساختمان صورت می گیرد.
ابعاد کفی بالابر ویلچربر ضمن اینکه تابعی از ابعاد جک معلول در پلان می باشد باید از نظر کاربری برای حرکت آسان ویلچر مناسب باشد. بدین منظور باید از راهنما ها و دستورالعمل های ارائه شده در استاندارد های مرتبط که در ادامه شرح داده شده استفاده نمود.
جک بالابر ویلچر مشابه جک آسانسور عمل می کند. در بالابرهای ویلچر بالاکو از جک هیدرولیک با شفت کروم و صافی سطح 20 میکرون استفاده می شود. ساختار جک ویلچر بالاکو یک تکه یک مرحله ای Single stage است. بکارگیری لوازم آب بندی (پکینگ ها و متعلقات) با سطح کیفیت بالا باعث دوام و طول عمر بسیار بالای جک شده است. در تمام جک های بالابر بالاکو از سرسیلندرهایی استفاده می شود که توسط دستگاه های دقیق تراش CNC تولید شده اند.
پاوریونیت واحدی متشکل از الکتروپمپ، شیرهای کنترل و مخزن روغن و متعلقات است. پاوریونیت ویلچربرهای بالاکو در دو تیپ متفاوت در تناسب با نیازهای کاربری طراحی شده اند. مخزن روغن با استفاده از ماشین آلات cnc برشکاری و با رنگ الکترواستاتیک پوشش می گیرد.
بالابر جک معلول باید به یک شیر کنترل ایمنی در ورودی جک مجهز باشد. بسته به طول مسیر و روش اجرا این شیر کنترل مکانیزم های متفاوتی دارد. عملکرد شیر ایمنی برای جلوگیری از سرعت بیش از حد مجاز (سقوط) جک است.
کفی بالابر معلول باید شرایط مناسبی برای کاربری افراد کم توان که با ویلچر حرکت می کنند را داشته باشد. ابعاد این کفی باید متناسب و با در نظر گرفتن شرایط خاص طراحی شود. جنس کف بالابر ویلچر بر بالاکو از ورق آجدار فلزی انتخاب شده تا از سر خردن چرخ های ویلچر جلوگیری شود. دیواره های محافظ کاملا پوشیده در بالابرهای بالاکو، ایمنی بالاتری برای کاربران فراهم می آورد.
تابلو فرمان بالابر ویلچر بر بالاکو با استفاده از قطعات با کیفیت برندهای معتبر و بنامی مانند HYUNDAI و LS کشور کره مونتاژ می شود. تابلو فرمان به ادوات ایمنی مانند کنترل بار و کنترل فاز، کنتاکتورهای حفاظتی و … مجهز شده است.
پانل های فرمان شامل پوش باتن هایی برای فرمان حرکت در جهت مناسب و توقف اضطراری می باشند. در بالابر ویلچربر باید در هر ایستگاه (توقف) یک پانل فرمان جداگانه تعبیه شود. همچنین تعبیه یک پانل فرمان کامل داخل کفی برای کنترل دستگاه توسط کاربر ضروری است. وجود پوش باتن توقف اضطراری Emergency stop در پانل های فرمان الزامی است.
ریل های راهنما بمنظور نگهداری و هدایت کفی در مسیر مشخص شده حرکت نصب می شوند. در بالابرهای بالاکو از ریل های استاندارد آسانسور با مقطع T از جنس فولاد نورد سرد استفاده می شود. این نوع ریل کیفیت حرکت بالا و استحکام لازم در بالابر را تامین می نماید.
بالابرهای ویلچربر با سیستم هیدرولیک مناسب از طریق دو ریل مخصوص در مسیر حرکت مقید می شوند که اصطلاحا به آنها جک معلول ریلی گفته می شود. نوع ریل در این نوع بالابرها بسیار مهم است. در محصولات بالاکو از ریل های فولادی استاندارد آسانسور با مقطع T که در فرایند نورد سرد توسط کارخانه های معتبر ساخته شده استفاده می شود. سایز پروفیل ریل در تناسب با ظرفیت بار و نحوه اعمال نیروها به ریل محاسبه می شود.
بالابرهای ویلچر بر عموما از نظر نوع سیستم محرکه دسته بندی می شوند. نوع سیستم محرکه مکانیزم عملکرد بالابر است. در زیر مختصرا درباره انواع بالابر معلولین توضیح داده می شود.
سیستم هیدرولیک یکی از بهترین راهکارها برای بکارگیری در بالابر ویلچر بر است. در این نوع بالابر یک جک هیدرولیک مانند یک بازوی متحرک کفی را در جهت عمودی حرکت می دهد. جریان روغن عامل حرکت پیستون جک است. با جریان مثبت (حرکت روغن به سمت جک) پیستون به سمت بالا هدایت می شود. جریان منفی، عامل حرکت پیستون در جهت پایین می باشد.
اساس عملکرد سیستم هیدرولیک در بالابرها فشار و جریان است. قوانین حاکم بر رفتار مایع محبوس تحت فشار، مبنای توضیح چگونگی عملکرد سیستم است. فشار سیال در تمام نقاط در مدار، یکسان است. میزان فشار به قطر پیستون جک و وزن کابین و بار بستگی دارد. بالابرهای هیدرولیک با تفاوت هایی مشابه آسانسورهای هیدرولیک عمل می کنند.
Wheelchair lift
Home lift
Dumbwaiter lift
Platgorm lift
Industrial lift