بالابر کارگاهی چیست؟
بالابر کارگاهی به نوعی از تسهیلات Facility برای جابجایی عمودی بار Material handling یا نفر Man lift گفته می شود که در محیط های کارگاهی مورد استفاده قرار می گیرد. انواع بالابرهای کارگاهی در گروه بالابرهای ثابت دسته بندی شده و می توانند با سیستم محرکه هیدرولیکی، کششی، دنده شانه ای یا سایر مکانیزم ها طراحی و اجرا شوند.
این نوع بالابرها همانطور که اشاره شد به دو گروه اصلی بالابرهای کارگاهی نفربر و بالابرهای کارگاهی باربر تقسیم می شوند. بدیهی است در بالابرهای کارگاهی مسافری موازین ایمنی با استانداردهای بالاتری مورد توجه قرار می گیرد.
کاربردهای بالابر کارگاهی
کاربرد بالابرهای کارگاهی در کارخانه ها و مراکز صنعتی
یکی از کاربردهای اصلی بالابرهای کارگاهی جابجایی انواع بار مانند مواد اولیه، مواد مصرفی، لوازم یدکی، محصولات، ابزار و بعضا ماشین آلات و تجهیزات بین طبقات ساختمان یا در اختلاف سطوح می باشد. این بدستگاه های کارگاهی که به بالابرهای صنعتی نیز معروف هستند در اکثر موارد صرفا مخصوص حمل بار می باشند. البته در برخی کاربردها با تمهیدات و تجهیزات ایمنی خاصی امکان استفاده افراد نیز وجود دارد.
کاربرد بالابرهای کارگاهی در انبارها و فروشگاه ها
در بسیاری از فروشگاه ها، هایپر مارکت ها، انبارها و سالن های نگهداری مواد و محصولات از بالابرهای کارگاهی استفاده می شود. در بسیاری از موارد با توجه به ترافیک کاری و حجم گردش مواد از چندین دستگاه بالابر در کنار هم قرار می گیرد.
کاربرد بالابرهای کارگاهی در ساختمان سازی
از جمله کاربردهای بسیار مهم بالابرهای کارگاهی جابجایی مصالح و یا نفرات در مراحل اجرایی پروژه های ساختمانی است.
کاربرد بالابرهای کارگاهی در معادن
همچنین از بالابرهای مصالح بر کارگاهی در پروژه های حفاری و معادن استفاده می شود. در واقع یکی از اصلی ترین و مهمترین تسهیلات جابجایی مصالح و مواد در پروژه های معدن سازی بالابرهای کارگاهی می باشند.
انواع بالابر کارگاهی
بالابرهای کارگاهی در تناسب با شرایط کارگاه، مشخصات فنی و نیازمندی های بهره برداری، با بکارگیری سیستم محرکه های گوناگونی از قبیل هیدرولیک، کششی، دنده و شانه و وینچ طراحی و اجرا می شوند.
بالابر کارگاهی هیدرولیکی
استفاده از بالابرهای هیدرولیکی در کاربردهای کارگاهی بسیار رایج است. اگر ارتفاع جابجایی بسیار زیاد نباشد می توان سیستم محرکه هیدرولیکی را بهترین راهکار در اجرای بالابرهای کارگاهی دانست.
بالابر کارگاهی کششی
برخی از انواع بالابرهای کارگاهی با سیستم محرکه کششی و از طریق موتور گیربکس، وزنه های تعادل و سیم بکسل ها عمل می کنند. این مدل بالابرهای کارگاهی بیشتر در محیط های صنعتی با طول مسیر بلند و بصورت ثابت و دائمی کاربرد دارند.
بالابر کارگاهی وینچی
یکی دیگر از سیستم های محرکه مورد استفاده در بالابرهای کارگاهی، مکانیزم وینچ است. در مکانیزم وینچ که مانند چرخ چاه عمل می کند، بالابر با استفاده از چرخاندن یک درام و پیچیدن سیم بکسل به دور آن سبد کار را جابجا می کند.
بالابر کارگاهی دنده شانه ای
مکانیزم دنده و شانه از جمله متداول ترین مکانیزم های مورد استفاده در بالابرهای کارگاهی است. در بالابرهای کارگاهی مورد استفاده در ساختمان سازی به ویژه برج ها بطور معمول از انواع بالابرهای دنده شانه ای کارگاهی استفاده می شود.