یکی از مهمترین مشخصات فنی بالابرهای خانگی، نحوه کنترل سرعت است. کنترل سرعت بالابر خانگی به شکلی مستقیم کیفیت حرکت یا به عبارتی دیگر میزان مطلوبیت سفر برای مسافر در جابجایی با هوم لیفت را تعیین می کند. برای بررسی بیشتر در این رابطه سه نوع سیستم کنترل سرعت در بالابرهای خانگی را مورد بررسی قرار می دهیم. پیش از آن باید توجه داشت که میدان بررسی در اینجا با تمرکز بر بالابرهای هیدرولیکی قرار دارد. اگرچه در سیستم های کششی که البته کمتر در بالابرهای خانگی کاربرد دارند نیز می تواند در نوشته ای دیگر مورد بررسی قرار گیرد.
سیستم کنترل سرعت ثابت
ساده ترین مدل کنترل سرعت در بالابرها، سیستم تک سرعته یا سرعت ثابت است. در این مدل که در برخی از بالابرهای باربر، بالابرهای فروشگاهی، و بطور کلی بالابرهای سبک و کم سرعت مورد استفاده قرار می گیرد، دستگاه صرفا با یک سرعت ثابت و بصورت خطی حرکت می کند.
در این سیستم کنترل سرعت، کابین بالابر با یک سرعت ثابت شروع به حرکت و در نهایت توقف می کند. بنابراین در لحظه استارت و استاپ، به دلیل اینرسی شوک ناگهانی و حالت ضربه ای تجربه می شود. از این روی در این نحوه کنترل ساده، سرعت هوم لیفت باید تا حد ممکن پایین باشد. اگرچه در هر صورت یک شوک و ضربه ناگهانی محسوس خواهد بود ولی در این مدل سرعت های کمتر از 8 سانتیمتر بر ثانیه این ضربه کمتر خواهد بود.
سیستم کنترل سرعت ثابت با استارت و استاپ بدون شوک
یکی از متداول ترین و بهرترین مدل های کنترل سرعت بالابرهای خانگی، مدلی است که در آن با استفاده از قابلیت های یک شیر کنترل هیدرولیک با کیفیت، و همچنین پشتیبانی تابلو کنترل، شروع حرکت و توقف بدون شوک و بصورت آرام می باشد.
در روش کنترل استارت و توقف هیدرولیک که با عنوان Soft starter و Soft stopper شناخته می شوند، مسافر تجربه ناخوشایندی از لحظه شروع به حرکت و توقف در کابین هوم لیفت را احساس نمی کند.
سیستم کنترل دو سرعته بالابر خانگی
می توان سیستم کنترل دو سرعته را پیشرفته ترین و کامل ترین مکانیزم Speed control در سیستم های هیدرولیکی بالابرها و آسانسورها دانست. این مدل کنترل نیازمند شیرهای کنترلی هیدرولیک و ادوات و متعلقات کنترلی کاملا یکپارچه ای است که با استفاده از سنسورهای داخل شفت توسط سیستم کنترل الکتریکی پشتیبانی می شوند. در این مدل، حرکت جک هیدرولیکی با شتاب های افزایشی و کاهشی برای کنترل سرعت در بخش های مختلف مانند شروع به حرکت، توقف، تغییر سرعت از کند به تند و همچنین از تند به کند عمل می کند.