کابین آسانسور خانگی

کابین آسانسور

کابین آسانسور خانگی چیست؟

کابین آسانسور خانگی یا هوم لیفت، محفظه متحرکی است پوشیده و مسقف که مسافر و بار آسانسور به شیوه ای امن داخل آن جای می گیرند. در زبان انگلیسی معادل کابین آسانسور را Lift Car می گویند. کابین بالابر خانگی باید دارای ویژگی ها و شرایطی باشد که ایمنی لازم را برای مسافرین بالابر خانگی را تامین نماید. کابین بالابر خانگی های بالاکو با در نظر گرفتن محیط ساختمان طراحی می شود. بالاکو برای طراحی کابین ابتدا ایمنی را در اولویت قرار می دهد.کابین بالابر خانگی طوری طراحی شده که جادار، ایمن و زیبا باشد. ابعاد کابین در انطباق با الزامات استاندارد بر اساس ظرفیت بار مفید آن تعیین می شود. در این مقاله انواع، ابعاد آن، ساختار و اجزا و متعلقات کابین بررسی شده اند.

مشخصات کابین بالابر خانگی

خریداران آسانسور خانگی معمولا بیشتر به جنبه های دکوراتیو کابین توجه می کنند. در حالیکه نگاه متخصصین و مهندسین بیشتر معطوف به مشخصات فنی کابین هوم لیفت است. هر دوی این موارد جنبه های بسیار مهمی هستند. همچنین ویژگی های ایمنی کابین مانند شیر دستی اضطراری، هوا کش داخل کابین، تعبیه پاراشوت و راپچرولو و…. هستند. آسانسورهای مسافری بدون کابینی با دکور زیبا مورد قبول بهره برداران نخواهد بود. همچنین یک کابین بسیار زیبا بدون ساختاری مستحکم و دارای مشخصات فنی استاندارد کارایی نخواهد داشت. در ادامه به مهمترین مشخصات کابین آسانسور اشاره می شود.

ابعاد کابین بالابر خانگی

کابین آسانسور را میتوانیم با شکل های هندسی متفاوتی از قبیل مکعب مستطیل، استوانه، نیم استوانه و … طراحی کنیم. با این حال اغلب آسانسورها با کابینی به شکل مکعب مستطیل اجرا میشوند. برای تعیین ابعاد کابین آسانسور که دارای شکلی هندسی حجم دار است از سه پارامتر عرض، عمق و ارتفاع استفاده میشود.

اگر روبروی درب آسانسور بایستیم و به آن نگاه کنیم، ضلعی که مشاهده میشود عرض کابین است. به عبارتی دیگر، در اکثر موارد ضلعی از مکعب که درب در راستای آن واقع شده، عرض کابین آسانسور است. عمق کابین ضلعی از آن است که از نمای بالا به ضلع عرض کابین عمود شده است. اگر از بالا به کابین آسانسور نگاه کنیم یک مستطیل مشاهده میشود. ضلعی که درب در آن است عرض و ضلع مجاور عمود بر آن عمق کابین نام میگیرد. ارتفاع کابین ضلع سوم مکعب است در راستای محور عمودی قرار میگیرد.

ابعاد استاندارد کابین آسانسور

یک نکته مهم در طراحی کابین آسانسور در نظر داشتن محدوده های مجاز استاندارد است. طبق استاندارد آسانسور ابعاد کابین باید در تناسب با ظرفیت مفید تعیین شود. بر این اساس جداولی در استاندارد آورده شده که مشخص کننده تناسب ظرفیت و مساحت هستند. ظرفیت مفید هر نفر در آسانسور 75 کیلوگرم است. یک آسانسور 4 نفره ظرفیتی معادل 300 کیلوگرم دارد. بنابراین ظرفیت مفید، فاکتور اصلی در تعیین مساحت کابین و به تبع آن عرض و عمق می باشد. ما در مقاله ای مفصل در این سایت اطلاعات لازم در رابطه با ابعاد آسانسور را به طور مفصل شرح داده ایم.

انواع کابین بالابر خانگی

انواع کابین بالابر خانگی را میتوان بر اساس نوع کاربری دسته بندی کرد. بعنوان مثال کابین مسافری، باری، خودروبر و …. همچنین میتوان کابین ها را بر مبنای ساختار و سبک و جنس آنها معرفی نمود. در ادامه به چند نوع کابین متداول و پرکاربرد اشاره شده است.

کابین بالابر خانگی لوکس یا لاکچری

بدون شک اصلی ترین بخش آسانسور که در معرض دید قرار میگیرد کابین آن است. ساکنین ساختمان و مراجعان هر روز بارها سوار کابین آسانسور می شوند. این موضوع باعث می شود تا مالکان و سازندگان ساختمان نگاه ویژه ای به جنبه های دیداری کابین داشته باشند. کابین آسانسور می تواند متناسب با شرایط معماری ساختمان با استفاده از تزیینات زیبا و چشمگیر ساخته می شود. برخی از کابین های لوکس با استفاده از کاورهای استیل، بصورت شیشه ای یا ترکیب شیشه و استیل ساخته می شوند. در کابین آسانسور لوکس معمولا از کفپوش سنگ طبیعی استفاده می شود. انواعی از سنگ های بسیار زیبا می توانند بصورت یک تکه در کف آسانسور تعبیه شوند. همچنین سقف کاذب های زیبا با طرح های گوناگون که میتوانند همراه با روشنایی غیرمستقیم مناسب جلوه بسیار زیبایی به کابین آسانسورهای لوکس ببخشند.

کابین آسانسور

 

کابین آسانسور خانگی استیل

کابین آسانسور خانگی استیل به کابین هایی گفته می شود که جداره داخلی آن با استفاده از ورق استیل تزیین یا کاور شده است. در بین انواع کابین با تزیینات استیل می توان به کابین های ام دی اف استیل و تمام استیل اشاره کرد. کابین استیل ام دی اف همانطور که از نامش مشخص است با استفاده از ترکیب استیل و ام دی اف در کنار هم پوشیده می شود. در کابین های استیل معمولا از ورق های استیل پانل شده که داخل آن با ام دی اف پر میشود استفاده می شود.

کابین استیل آسانسور

کابین بالابر خانگی ام دی اف

کابین هوم لیفت ام دی اف به کابین هایی اطلاق می شود که تزیینات داخلی آنها با ام دی اف اجرا شده. البته ساختار اصلی دیواره های کابین همان ورق های فلزی پانل شده است و از ام دی اف صرفا بعنوان تزیینات روی کار استفاده میشود. ام دی اف ها انواع گوناگونی از نظر طرح و رنگ دارند. ضخامت ورق های ام دی اف مورد استفاده در کابین آسانسور معمولا 16 میلیمتر است. با توجه به سلیقه کارفرما و امکانات کارگاه می توانیم از طرح ها و شکل های ترکیبی جالبی در کابین اسانسور استفاده کنیم.

استفاده از چوب در طراح کابین

کابین بالابر خانگی شیشه ای

کابین های شیشه ای، در آسانسورهای پانورامیک مورد استفاده قرار میگیرند. به این کابین ها، نمادار نیز میگویند. کابین های شیشه ای یا بصورت تمام شیشه یا ترکیبی با استیل یا موارد دیگر طراحی می شوند. شیشه ای که  در این کابین استفاده میکنیم باید مطابق اصول ایمنی در نظر بگیریم. بنحوی که در مقابل ضربات احتمالی مقاوم باشد و در صورت شکسته شدن، خطری را متوجه مسافرین یا افراد خارج از آسانسور نکند.

کابین اسانسور شیشه ای

کابین هوم لیفت مدرن

کابین آسانسور مدرن در واقع در تناسب با خطوط فکری معماران و طراحان داخلی مدرن، شکل گرفت. طرح های مدرن معمولا مینمیمال هستند. از تزیینات شلوغ، ترکیب های زیاد و متریال متنوع کمتر استفاده می شود. یک کابین مدرن بسیار ساده و در عین حال زیباست. در کابین آسانسور مدرن از تزیینات یکنواخت استفاده می شود. بعنوان مثال پانل های استیل خشدار با عرض کم کاملا یک اندازه و کاملا مشابه بدون تزیینات دیگر. همچنین از متریال های جدید پلیمری بسیار زیبا، چوب و متریال سرامیکی اخیرا استفاده های جالبی در کابین آسانسور مدرن کرده اند.

کابین آسانسور

کابین بالابرهای خودروبر سنگین

در طراحی کابین بالابر خودروبر سنگین قبل از هر چیز استحکام مورد توجه قرار میگیرد. استحکام کابین و یوک تحت تاثیر نیروهایی که به آن  وارد میشود را باید به دقت بررسی کنیم. نیروهای ناشی از وزن خودرو، نیروهای جانبی، نیروهای ناشی از فشار ترمز و … در آنالیز نیروهای مکانیکی باید بررسی شوند. وزن خودرو و مسافران و بار داخل آن باید در بیشترین حالت ممکن مورد نظر قرار گیرد.

در کابین آسانسور خودروبر باید دو عدد پانل فرمان جداگانه در دو سمت کابین تعبیه شود. پانل های فرمان باید طوری کار گذاشته شوند که راننده بدون پیاده شدن از ماشین بتواند براحتی کلید فرمان را لمس کند و نمایشگر را ببیند. کابین اسانسور خودروبر باید دارای تمهیداتی باشد که راننده، خودرو را در موقعیت مناسب پارک کند. به عبارت دیگر از محدوده معین تجاوز نکرده و به درب های آسانسور بیش از اندازه نزدیک نشود.

کابین همچنین باید حتما به سیستم تهویه مناسب مجهز شود. بهتر است روشنایی مناسب، آلارم های هشدار و سنسورهای ایمنی کامل داخل کابین تعبیه شوند.

کابین حمل خودرو

تعداد درب و جهت ورودی کابین

کابین های آسانسور بطور معمول دارای یک ورودی هستند. یعنی مسافر یا بار از یک درب وارد و از همان خارج می شود. به این نوع کابین، کابین یکطرفه می گویند. اگر لازم باشد کابین آسانسور میتواند دارای دو ورودی (دو درب باشد). در این وضعیت، اگر ورود و خروج از دو سمت مقابل انجام شود به آن کابین تونلی می گویند. اگر ورود و خروج از دو سمت مجاور  انجام شوند به آن کابین L شکل  یا 90 درجه گفته می شود. در طراحی آسانسور ترجیح بر آن است که کابین یک درب داشته باشد. به هر روی در صورتی که کابین دو درب باشد بهتر است تا جای ممکن از دو درب روبرو (تونلی) استفاده شود.

درب کابین

ساختار کابین

ساختار کابین بالابر خانگی هوم لیفت متشکل از یوک یا نگهدارنده، بدنه کابین، کف کابین و تزیینات آن است. در ادامه هر یک از این موارد و مشخصات آنها مورد بررسی اجمالی قرار میگیرد. المان های اولیه به ساختار فنی و اجرایی مربوط است و باید بر اساس محاسبات مهندسین آسانسور و تجربه سازندگان کابین طراحی شود. بخش تزیینات به سلیقه و طرح های معماری مربوط است و در هماهنگی سازنده آسانسور و خریدار آن انتخاب میشود.

یوک کابین

یوک کابین همان کادر یا فریم Frame آسانسور است. در حقیقت یوک را میتوان قاب نگهدارنده کابین های آسانسور داخل ریل ها دانست. یوک شامل تیرهای افقی در پایین و بالای کابین و ستون های عمودی در طرفین آن است. معمولا کابین با استفاده از ضربه گیرهای ضدلرزش به یوک متصل میشود. کفشک های راهنمای کابین در تناسب با نوع و ظرفیت آسانسور و ریل به یوک محکم میشوند. همچنین پاراشوت یا همان ترمز استحفاظی روی یوک کابین تعبیه میشود.

 

بدنه کابین

بدنه کابین های آسانسور عموما بصورت پانل های فلزی اجرا میشود. بدین منظور ورق آهن با ضحامت مناسب به خم کاری بصورت پانل شکل گرفته و در کنار هم قرار میگیرند تا دیواره کابین را شکل دهند. استفاده از اتصالات پیچ و مهره برای بستن پانل ها به هم، باعث میشود تا دمونتاژ و مونتاژ کابین و همچنین رگلاژ آن با سهولت امکان پذیر باشد. برای جلوگیری از زنگ زدن بدنه کابین، از ورق های گالوانیزه استفاده میشود. در غیر اینصورت پانل های آهنی باید با ضدزنگ پوشش بگیرند.

کف کابین

کف کابین دارای یک سازه شبکه بندی شده برای استحکام کافی است. قسمت رویه کف کابین میتواند با استفاده از متریال کوناکون پوشیده شود. این متریال میتوانند انواع کفپوش های پلاستیکی یا پارکت و اچ دی اف باشند. در کابین های لوکس معمولا از سنگ برای پوشش کف استفاده میشود. سنگ کف اسانسور برای زیبایی و پرهیز از بندکشی بهتر است یک تکه باشد. سنگ ها بسته به نوع و زیبایی انواع و قیمت گوناگونی دارند. همچنین انواع از سرامیک و سنگ های مصنوعی نیز برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرند.

کف کابین آسانسورها

تزیینات دیواره ها

پس از بررسی استراکچر کابین نوبت به جنبه های زیبایی و بصری می رسد. زیبایی کابین های اسانسور که همه روزه مورد استفاده ساکنین و مراجعات یک ساختمان قرار میگیرد اهمیت وافری دارد. انواع طرح ها و متریال مختلف در تزیینات کابین می تواند مورد استفاده قرار گیرد. شرط اول در اجرای یک کابین زیبا مهارت و امکانات سازنده کابین است. پس از آن همه چیز به سلیقه سفارش دهنده مربوط است. طرح کابین بهتر است با فضای معماری ساختمان هماهنگ باشد. برخی معماران کابین هایی با تزیینات شلوغ و پر و پیمان را می پسندند. برخی دیگر به طرح های مدرن و مینیمال گرایش دارند. در هر حال بهتر است در نوع تزیینات و نورپردازی کابین آسانسور در زمان انتخاب دقت و بررسی کافی بعمل آید.

کابین آسانسور

سقف کاذب

سقف کاذب نیز یکی از بخش های مهم دکوری کابین اسانسورهای مسافری است. معمولا انواع روشنایی های مستقیم و غیرمستقیم کابین به نحوی در سقف کاذب جاسازی میشوند. سقف های کاذب را عموما از جنس ورق های استیل میسازیم. به لطف دستگاه های برش سی ان سی، می توان سقف هایی با طرح های بسیار جذاب و زیبا اجرا کرد. اگرچه توصیه می شود فاکتور سادگی در سقف کاذب نیز مورد توجه قرار گیرد.

ملحقات کابین

کابین هوم لیفت به جز تشکیلات ساختاری و تزیینی که عنوان کردیم همچنین باید ملحقات استانداردی نیز داشته باشد. در زیر به متداول ترین قطعات و ادواتی که داخل کابین آسانسور قرار میگیرند اشاره کرده ایم. چنانچه موارد دیگری داخل کابین انواع بالابر هیدرولیکی تعبیه شوند، باید از نظر ایمنی و کاربری قابل قبول باشند.

پانل فرمان

پانل فرمان کابین که شاسی های ارسال و عملکردها را شامل میشوند باید در محل مناسبی از کابین قرار دهیم. محل قرار گیری شاسی ها باید بگونه ای باشد که امکان دسترسی برای همه فراهم باشد. شاسی های فرمان شامل دکمه های طبقات، زنگ خطر و هواکش می باشند. همچنین دکمه های باز شدن درب، بسته شدن درب و توقف اضطراری نیز روی پانل نصب می شود. پانل فرمان می تواند به انواع نمایشگر که جهت حرکت آسانسور و موقعیت آن را مشخص می کند مجهز شود. همچنین می توانیم از سیستم های تلکامی که روی پانل تعبیه میشوند یا گوشی جداگانه استفاده کنیم.

روشنایی

روشنایی کابین اسانسور میتواند بصورت مستقیم، غیرمستقیم و یا ترکیبی باشد. به هر روی باید ترتیبی اتخاذ شود تا میزان روشنایی مورد نیاز به لحاظ شدت نور تامین گردد. سیستم روشنایی باید بنحوی باشد که لزوما با باز شدن درب ها کابین روشن شود و در زمان سفر روشن بماند. استفاده از ال ای دی ها کاربرد زیادی در روشنایی کابین دارند. از بکارگیری چراغ های آویز یا هر وسیله ای که به خوبی روی سقف محکم نمی شود در کابین آسانسور باید اجتناب نمود.

روشنایی کابین آسانسور

آینه

معمولا یک آینه بزرگ در ضلع مقابل درب کابین نصب می شود. این آینه باعث می شود تا مسافر به محض باز شدن درب خود را در آینه مشاهده کند. تکرار در استفاده از آسانسور، یک وضعیت شرطی در ذهن مسافرین ایجاد می نماید. بنابراین در شرایطی که درب طبقات به هر دلیلی باز شود و کابین در آن طبقه نباشد، یک وضعیت عیرطبیعی را در ذهن مسافر تداعی میکند. همچنین وجود آینه در آسانسور باعث سرگرم شدن مسافرین می شود. اگرچه زمان سفر در آسانسور زیاد نیست ولی به دلیل اینکه افراد در یک فضای کوچک محبوس قرار میگیرند وجود آینه در کابین اسانسور از نظر روانی به آنها کمک می کند.

 

 آینه کابین آسانسور

 

دستگیره

وجود دستگیره برای کمک به مسافرین داخل هوم لیفت لازم است. دستگیره خصوصا در بالابرهای خانگی که برای حمل ویلچر و یا افراد کم توان مورد استفاده قرار میگیرد الزامی است. بهتر است جنس دستگیره های داخل کابین از استیل انتخاب شود تا براحتی امکان تمیز کردن و ضدعفونی آن وجود داشته باشد. همچنین، با توجه به تجربیات سرویسکاران، بهتر است تا حد ممکن اتصالات دستگیره و کابین بالابر خانگی محکم و قوی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *